Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Ireneu de Lió, sant (ca. 135-203) HIST.

Te˛leg cristiÓ, especialment conegut com a crític dels gn˛stics i com a teòric del dogma trinitari. Originari de l'Àsia Menor, va arribar a ser bisbe de Lió durant la persecució de Marc Aureli. És el primer autor que parla d'un Nou Testament diferenciat de l'Antic Testament. Concep la trinitat a partir de considerar a Déu com a pare de totes les coses que conté eternament en si el Verb (el Fill) i la Saviesa (l'Esperit Sant). Aquesta natura trinitària es revela a través de l'entrada de Déu en la història.

A la seva obra Exposició i refutació del fals coneixement, més coneguda com Adversus haereses, exposa i refuta les tesis dels gnòstics, i ofereix interès per ser una de les fonts principals per conèixer aquest corrent de pensament tal com la van formular Valentí, un dels seus principals iniciadors, junt amb Basílides i Marció. Critica la tesi gnòstica segons la qual ha d'entendre's la natura humana de Crist només de forma simbòlica. Per a ell, com a cristià, Crist és, alhora, Déu i home vertader, i la redempció s'efectua precisament gràcies a l'encarnació del Verb diví. Aquesta redempció és possible perquè Crist és com un segon Adam. Mentre en el primer Adam va pecar tota la humanitat, a causa d'una unió mística entre el primer home i tots els seus descendents, en el sacrifici voluntari de Crist que, en quant que Verb diví recapitula en si tota la història, se salva també tota la humanitat que segueixi els seus ensenyaments. Es coneix aquesta tesi com la doctrina l'Óνακεφαλaιωσις (recapitulaciˇ cristol˛gica de l'univers).
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.