Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Goodman, Nelson (1906-1998) HIST. `goodman.wav'

Filòsof americà nascut a Massachusetts el 1906, d'orientació analítica i fenomenista. Va ocupar la càtedra del Departament de Filosofia de la Universitat de Harvard. Casat amb una pintora, va compaginar les seves investigacions filosòfiques amb la seva dedicació al món de l'art. Els seus escrits sobre qüestions de teoria del coneixement, filosofia del llenguatge i filosofia de la ciència han exercit una considerable influència.

En una de les seves aportacions més conegudes planteja el que es coneix amb el nom de «nou problema de la inducció» (veure text) o també paradoxa de Goodman, pertanyent junt amb la de Hempel, a les paradoxes de la confirmació, que presenta a la seva obra Fact, Fiction and Forecast [Fet, ficció i predicció] (1955).

També va fer notables contribucions a la teoria de la confirmació d'hipòtesi, a l'estudi dels condicional contrafàctics i a la teoria relativista de la “construcció de mons”, que va desenvolupar a la seva obra de 1978 Ways of Worldmaking [Maneres de construir el món]. En l'esmentada obra assenyala, des d'un cert relativisme, que el món de les nostres vivències i percepcions és diferent del món fisicalista dels àtoms, partícules i camps, com és diferent del món pictòric romàntic o és diferent del món musical barroc, per exemple. Allò perceptual és una versió distorsionada dels fets físics, com el físic és una versió artificiosa dels fets percebuts o dels qualia. No obstant això, això no suposa un relativisme absolut, ja que en tots els mons hi ha criteris de correcció (millor que criteris de veritat). Amb aquesta posició Goodman s'oposa al realisme ingenu que creu que el món està estructurat per si mateix i que ens limitem a descobrir els seus entramats, com si l'esmentada estructura fos plenament independent de les nostres construccions conceptuals.

 

Obres

The Structure of Appearance, tercera ediciˇ (1977) D. Reidel Publishing Co. (primera ediciˇ, 1951).

Fact, Fiction, and Forecast, quarta ediciˇ (1983) Harvard University Press (primera ediciˇ, 1954).

Languages of Art, segona ediciˇ, tercera reimpresiˇ (1976) Hackett Puhlishing Co. (primera ediciˇ, 1968). Versiˇ castellana Los Lenguaje del Arte, Seix Barral, Barcelona, 1976

Problems and Projects, Hackett Puhlishing Co., 1972.

Ways of Worldmakin, segona reimpresiˇ (1981) Hackett Publishing Co. (primera ediciˇ, 1978). Versiˇ castellana Maneras de hacer Mundos. Visor, Madrid, 1990.

Of Mind and Other Matters, Harvard University Press, 1984. Versiˇn castellana De la Mente y otras Materias, Visor, Madrid, 1995.

 

______________

Enllaços: (A Part ReI Núm. 3: Nelson Goodman: Símbol i Món; Art i Ciència.)

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.