Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Geulincx, Arnold (1624-1669) HIST.

Filòsof holandès, nascut en Anvers. Va estudiar filosofia i teologia a Lovaina i, de 1646 a 1658, va ser professor de filosofia en la mateixa universitat. Cessat del càrrec per la seva crítica a la filosofia escolàstica, abraça el calvinisme i es trasllada a Leiden, en la universitat del qual és anomenat professor de lògica el 1665.

És conegut principalment per haver defensat el ocasionalisme; incapaç l'home de saber com interactuen ment i cos, el més raonable és, al seu entendre, admetre que només Déu és la causa universal de tot, basant-se en el principi que «si no se sap com es fa una cosa, no és possible fer-la». Déu és, per tant la vertadera causa i tot el altres meres ocasions del que succeeix. En ètica sosté la doctrina que el seu objecte és la virtut i que aquesta consisteix en una determinació de la voluntat, o «amor de la raó». Distingeix quatre aspectes en la virtut, que pròpiament és una sola cosa: diligència, obediència, justícia i humilitat.

Obres principals d'Arnold Geulincx

Logica, 1662.

Methodus inveniendi argumenta, 1663.

Ethica, 1675.

Metaphysica vera et ad menten peripateticam (pˇstuma,1691).

 

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.