Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Filolau de Crotona (s V aC) HIST.

Filòsof i matemàtic grec de l'escola pitag˛rica. Va nÚixer a Crotona o a Tàrent cap a l'any 474 aC. És esmentat per Plató, en el Fedˇ (61e), i per Aristòtil, Ètica a Eudem, i se sap que va viure durant un temps a Tebes.

Se'l considera com el primer gran difusor del pitagorisme fora dels confins de la Magna Grècia, i el primer que va sistematitzar les doctrines de la seva escola sobre l'ànima entesa com a harmonia immortal; sobre la construcció dels sòlids a partir de punts, línies i superfícies i, en general, sobre els nombres com a principis de la realitat (veure cita 1 i cita2). També es creu que va ser el mestre d'╚urit i, potser, d'Arquites de Tàrent.
 
Segons una altra tradició, Filolau va ser només un personatge inventant per Plató i els seus escrits van ser obra de Espeusip, encara que es considera que aquesta tradició és absolutament falsa, com ho és la que assegura que el Timeo de Plató va ser un plagi d'una obra de Filolau. Es vincula al seu nom la cosmologia pitagòrica, que sustenta una estructura del cosmos en el centre de la qual es troba un foc (no el Sol) i al voltant del qual giren els planetes inclosa la Terra. Segurament, va ser també el primer a afirmar l'esfericitat de la Terra i a considerar l'Ŕter com la substància celeste. En la tesi astronòmica del moviment de la Terra el va seguir Hicetes de Siracusa encara que, tant aquest autor com Ecfant i HerÓclides, van tornar a considerar a la Terra com el centre de l'univers mòbil.
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.