Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Aristip de Cirene (435 - 350 aC) HIST.

Aristip de CireneFilòsof grec nascut a Cirene i fundador de l'anomenada escola cirenaica. Coneixedor de les obres dels sofistes, especialment de ProtÓgores, es va desplaçar a Atenes, on va ser deixeble de S˛crates, del que ja coneixia la seva fama. No obstant això, sembla que no va practicar els ensenyaments del mestre i, més aviat seguint l'exemple dels sofistes, cobrava forts emoluments pels seus ensenyaments. Com Platˇ, va ser hoste de DionÝs, el tirà de Siracusa, que li proporcionava bons ingressos i una vida plena de luxes.

Segons sembla considerava el benestar físic com el bé suprem. Justificava el seu hedonisme com una conseqüència lògica dels ensenyaments de Sòcrates. No obstant això, en comptes d'un ideal de vida fundat en la racionalitat i la ciència, considerava la necessitat de fonamentar la vida sobre les dades de les impressions immediates, ja que va sostenir una teoria escŔptica del coneixement, segons la qual «només podem estar certs de les sensacions», però mai de les coses mateixes, que ens són incognoscibles. En la seva concepció hedonista considerava el plaer com l'autèntic bé i la mesura de tots els valors. No obstant això, segons ens narra Diògenes Laerci (veure text), considerava la ignorància pitjor encara que la mendicitat. Va evitar l'activitat política i, segons deia, se sentia estranger en totes parts. Encara que Di˛genes Laerci i altres dox˛grafs ens el presenten com el fundador de l'escola cirenaica, sembla més aviat que les tesis fonamentals d'aquest corrent van ser establertes pel seu nét, anomenat també Aristip el Jove o el Metrodidacta (el deixeble de la seva mare que, al seu torn, havia seguit els ensenyaments del seu pare Aristip).

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.